Spændende messe om bæredygtighed på Campus Tønder

Elever fremviste der projekter om bæredygtighed

Onsdag eftermiddag den 3. november var mere end 500 elever samlet på Campus Tønder for at vise deres arbejde med bæredygtighed frem. Det gav stor inspiration, at høre eleverne fortælle om tankerne og arbejdet bag deres produkter.
Eleverne var fra 7. 8. og 9. klasse på Tønder Overbygningsskole, og derudover fra Tønder Ungdomsskole, EUC Syd, Det Blå Gymnasium Tønder og Tønder Gymnasium. Mind Factory by ECCO var ligeledes med i såvel planlægning som facilitering af messen, hvor eleverne gennem forskellige undervisningsprojekter havde arbejdet med at handle, producere eller leve bæredygtigt (og klimavenligt).

Uddannelserne har samarbejdet om FNs verdensmål i undervisningen, og om at give eleverne en motiverende oplevelse af at arbejde for en bæredygtig udvikling. Dette er sket gennem spændende undervisningsprojekter, og disse projekter fik eleverne mulighed for at præsentere for de mange besøgende, som lagde vejen forbi Campus Tønder i går.

Og det var virkelig inspirerende at høre eleverne fremlægge deres arbejde. Det vil have været et mekka for dommerne i Løvens Hule, at høre eleverne pitche deres produkter. Et udpluk af de mange stande var bl.a. fremstillet en prototype af en emballagepresser. Der var lavet et meget smart solcellecover til mobiltelefonen, hvori der var indbygget en oplader. Forslag om bytte-tøj-dag, så tøjet blev genbrugt i stedet for at smide det ud.Der var mange stande der havde fokus på madspild og jeg hæftede mig især ved gruppen, der havde lave madpapir af silicone med indbyggede magneter – det kunne komme i opvaskemaskinen og dermed genbruges.


Der var en enorm gennemtænkt Køle- og varmetaske, der også kører på solceller. Denne taske havde så også den finesse, at den kunne omdannes til en campingbord.
Der var gruppen som havde opbygget en pantcentral for batterier, efter samme princip som ved en flaskecentral – det var stærkt tænkt!
Det var også meget fascinerende at se smedene fra EUC Syd, der havde bygget et kæmpe insekthotel i jern, som skulle bruges i børnehaver og daginstitutioner.

Alt i alt var det utrolig spændende og inspirerende at opleve elevernes engagement – uanset om det handlede om social bæredygtighed, klimavenlige smedeprodukter, anvendelse af genbrugsmaterialer til fx stigegolf. Der var enormt mange gode løsninger til ting, som kan gøre hverdagen mere klimavenlig.

TAK for en inspirerende oplevelse.